Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ

Άλλες ονομασίες

Fetishism

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο φετιχιστής ελκύεται και ικανοποιείται ερωτικά από κάποιο αντικείμενο ή με μέρος του σώματος, το οποίο δεν ανήκει στις άμεσα ερωτογενείς ζώνες.

Χαρακτηριστικά του φετιχισμού

Στον φετιχισμό η χρήση άψυχων αντικειμένων (fetish) αποτελεί την επανειλημμένα προτιμούμενη ή αποκλειστική μέθοδο για την επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές φετιχισμού: Ο φετιχισμός κατά τον οποίο το fetish αποτελεί μέρος του σώματος, όπως τα μαλλιά, τα πόδια κλπ , και ο φετιχισμός κατά τον οποίο το fetish είναι ένα άψυχο αντικείμενο όπως τα παπούτσια, τα γάντια κλπ. Όταν το fetish αποτελεί μέρος του σώματος είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, αφού το άτομο απλώς βρίσκει ελκυστικό ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Η πιο καθαρή μορφή φετιχισμού παρουσιάζεται όταν το fetish είναι ένα άψυχο αντικείμενο. Τυπικά, το αντικείμενο του φετιχισμού είναι κάτι που στενά είναι συνδεδεμένο με το σώμα και συνήθως είναι αντικείμενο που χρησιμοποιείται από κάποιο άλλο άτομο, όπως πχ τα εσώρουχα. Ο φετιχισμός είναι η πιο αινιγματική μορφή ερωτικής συμπεριφοράς.

Είναι χρόνιος και μερικές φορές η συλλογή φετιχιστικών αντικειμένων είναι η κύρια δραστηριότητα στη ζωή του ατόμου. Συνήθως οι φετιχιστές είναι άνδρες και αρχίζουν την ιδιαίτερη ερωτική τους συμπεριφορά κατά την εφηβεία.

φετιχισμός:(αγγλ. fetishism, γαλλ. fetichisme) σύνολο πρακτικών που τοποθετούν το φετίχ στο επίκεντρο της θρησκευτικής δραστηριότητας.

-(ψυχαναλ)μορφή σεξουαλικής απόκλισης που περιλαμβάνει την ερωτική προσκόλληση σ' ένα άψυχο αντικείμενο ή σε ένα κανονικώς μη ερωτικό τμήμα του ανθρωπίνου σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: